JULKILAUSUMA 18.4.2019

SAK:n Tampereen Paikallisjärjestö ry
JULKILAUSUMA 18.4.2019
www.tapj.fi

SAK:n Tampereen Paikallisjärjestö ry:n (TaPJ) Edustajisto kokoontui 16.4.2019 kevätkokoukseensa Tampereella. TaPJ edustaa noin 55 000 pirkanmaalaista palkansaajaa yli 50 ammattiosastossa. TaPJ:n Edustajisto otti vahvan kannan työehtoshoppailuun pitäen sitä vastuuttomana ja työtekijöiden aliarvostuksena. Tänä keväänä erityisesti Postin toiminta on arveluttanut palkansaajia, joiden toimeentulo romahtaa työehtoshoppailun seurauksena.

Työehtoshoppailu on koskettanut jo kymmeniätuhansia, ellei satojatuhansia palkansaajia Suomessa. Tyypillisesti yritys tai julkinen työnantaja halpuuttaa kaikista heikoimmassa asemassa olevien, pienipalkkaisimpien työntekijöiden työehdot. Postissa, paperi- ja metallialan tehtaissa, kunnissa ja valtiolla on lukuisia esimerkkejä, joissa siistijät on liikkeenluovutuksella siirretty uudelle työnantajalle. Ennallaan työssä on pysynyt kaikki muu paitsi siistijän palkka. Sitten sama on tehty kiinteistönhoitajille, ruokapalvelutyöntekijöille ja niin edelleen.

Postissa sanomalehdenjakajat halpuutettiin 2017 – 18. Posti siirsi työntekijät uuteen yritykseen, joka on jäsenenä työnantajaliitossa nimeltä Medialiitto ja näin se sai käyttöönsä alan halvemman työehtosopimuksen. Palkat putosivat sanomalehdenjakajilla keskimäärin yli 30 %. Viimeisen kuukauden aikana myös postinjakajat ja –käsittelijät ovat huomanneet, että Posti on tuonut halpuutetut vuokratyöntekijät tekemään heidän viereensä samoja työtehtäviä heidän kanssaan. Kuinka kauan menee, että kaikki lähes 10 000 postinjakajaa ja -käsittelijää on siirretty halvempaan työehtosopimukseen? Tämä merkitsisi työntekijöille merkittävää työehtojen heikkenemistä ja palkan alennusta: postinjakelussa palkka laskisi käytännössä 25–30 % ja postinkäsittelyssä 37–41 %. Tämä aiheuttaisi vakavaa haittaa postipalveluille, kun valtaosa ammattitaitoisista työntekijöistä tulisi vaihtamaan alaa.

Työehtosopimuksen vaihtaminen onnistuu periaatteessa helposti. Mikäli alalla on toinen työehtosopimus, sopimuksen muuttaminen ja työntekijöiden palkkojen alentaminen onnistuu työnantajalta työnantajaliittoa vaihtamalla. Tuosta vain. Räikein esimerkki työehtoshoppailusta on tilanne, jossa työnantajat ovat itse perustaneet ”ammattiliiton”. Näin tapahtui mainosjakelualalla, kun työnantajat perustivat Suomen Mainosjakajien Etujärjestö ry:n. Työnantaja pääsi neuvottelemaan itsensä kanssa alan palkat ja työehdot. Kuinka ollakaan, ”sovitut” palkat ovat olleet pienet ja työehdot surkeat. Keskisuomalainen Oyj omistaa nykyään Suomen Suoramainonnan, jonka tytäryhtiöissä noudatetaan mainosjakelussa SME ry:n ”työehtosopimusta”. SME ry:n tapausta on käsitelty eri oikeusasteissa ja kaikissa on todettu, ettei SME ry ole ammattiliitto. Silti SME ry markkinoi itseään edelleen ammattiliittona ja solmii itsensä kanssa ”työehtosopimuksia”, joilla palkat poljetaan ja työehdot romutetaan.

Lisätietoja

Leo Harra
leo.harra (at) posti.com
puh. 050 535 9150

Markku Kivistö
puheenjohtaja, SAK:n Tampereen Paikallisjärjestö ry
puh. 050 591 1459

Kategoria: Arkistoidut

Kommentointi ei käytössä.

Copyright © 2021 SAK:n Tampereen Paikallisjärjestö ry. All Rights Reserved. Design by Juplin.